Denen tonen sympathie voor Joachim, die lange tijd het zwarte schaap was

Joachim werd met spoed geopereerd in een Frans ziekenhuis. In Denemarken heerste lange tijd aversie voor de ‘reserve’-prins, maar wordt nu massaal sympathiek meegeleefd.

Je las bij ons gisteren dat Joachim met spoed in het ziekenhuis was opgenomen. Hij werd in Toulouse – de prins woont met zijn gezin in Frankrijk – geopereerd aan een bloedstolsel in de hersenen. De Denen sturen hem massaal beterschapswensen, maar de waarheid is dat eerder nieuws omtrent Joachim vaak wat gekleurd werd behandeld.

In Denemarken is de 51-jarige zoon van koningin Margrethe namelijk niet bij iedereen zo geliefd. Hij werd in voorbije jaren zo’n beetje het zwarte schaap van de koninklijke familie. Zo ging hij studeren en wonen in Frankrijk. Hiermee zette hij eigenlijk een symbolisch punt achter royal duties in Denemarken. Dat viel niet direct in goede aarde, te meer omdat hij wel een Deense staatstoelage bleef ontvangen.

En toen de coronacrisis op een hoogtepunt was, negeerde hij de reisbeperkingen door tóch van Frankrijk naar Denemarken te reizen. Met goede bedoelingen, dat wel, want zijn zoon Henrik had ademhalingsproblemen. Joachim wilde hem liever in een Deens dan in een Frans ziekenhuis laten behandelen. Toch werd de keuze door Deense en andere media als onhandig gezien.

Tel hierbij op dat Joachim geen troonopvolger is (dat is broer Frederik) en hij geregeld duidelijk uitkomt voor zijn mening. Daar waar menig royal een mening liever voor zich houdt om geen oproer te creëren – en je hebt een recept voor het zwarte schaap. Denemarken heeft Joachim altijd een beetje als een reserve-prins beschouwd. Dat heeft er mogelijk voor gezorgd dat de prins en zijn geboorteland elkaar niet helemaal lekker liggen.

Overigens is met de beterschapswensen en gedeelde sympathie wel duidelijk dat Joachim en zijn gezin tijdens deze gezondheidscrisis wel degelijk gesteund worden door het Deense volk. Iedereen leeft intens mee en hoopt op een goede afloop. Het zijn de eerste tekenen van sympathie voor hem sinds lange tijd. Vanochtend werd bekend dat zijn toestand stabiel is. De spoedoperatie is goed verlopen. Maar over eventuele blijvende schade en de herstelperiode kan nog niets gezegd worden.

Lees ook:

Koningin Margrethe opent koninklijke moestuin

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen