Roemeense media snappen niks van ruzie

De Roemeense media snappen niets van de plotseling ruzie binnen de zo gewaardeerde koninklijke familie rond het sterfbed van koning Mihai (96).

Kranten trekken hele pagina's uit om verslag te doen van het familiedrama dat zich deels afspeelt via de website van het koningshuis, en deels rond de koninklijke residentie in het Zwitserse Aubonne. 'De aasgieren cirkelen al boven het lichaam van de koning', schreef één krant.

Het is moeilijk de feiten en de gebeurtenissen op een rijtje te krijgen. De krant Adevarul spreekt van de 'ultieme vernedering' voor de koning veroorzaakt door zijn dochter kroonprinses Margareta en haar algemeen verachte man prins Radu. 'Een onwaardig einde voor de laatste koning van Roemenië', aldus de krant.

Kroonprinses Margareta liet deze week een persbericht uitgaan waarin ze haar neef ex-prins Nicolae, de enige kleinzoon van de koning, beschuldigde van huisvredebreuk toen hij in Aubonne aanklopte om afscheid te nemen van zijn grootvader. De media waren met stomheid geslagen. Adevarul vermoedt dat Margareta en Duda ook verantwoordelijk zijn voor het feit dat Nicolae twee jaar geleden zijn prinsentitel werd afgenomen.

De kranten verwijten de familie het imago van de koning en het koningshuis te schaden. Donderdag werd nog eens olie op het vuur gegooid door een verklaring van Nicolae's moeder prinses Elena. Zij zei zich te schamen voor het gedrag van haar zoon. Dat leidde weer tot een televisie-interview van Nicolae. 'Ik denk niet dat mijn grootvader degene is die mij niet tot hem toelaat of mij niet wil zien', zo verklaarde hij.