Thailand Politics Protest

Politie hard op zoek naar critici Thais koningshuis

Eerder deze maand demonstreerden zes activisten tegen de koning bij de Thaise Thammasat-universiteit. Inmiddels zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd en heeft de politie gezegd dat de zes zich meteen moeten melden. Ze worden onder meer verdacht van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het overtreden van de coronamaatregelen.

Het is een gedurfde actie, want op aanmerkingen op het koningshuis staat een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar. Koning Vajiralongkorn, die onderwerp was van de in Thailand ongehoorde kritiek, zou premier generaal Prayut Chan-o-cha opdracht hebben gegeven die wet voorlopig met rust te laten en critici op andere manieren aan te pakken. Op die manier wordt het imago van de koning minder belast.

De actievoerende studenten hadden nogal vergaande eisen. Tijdens de bijeenkomst op de universiteit werden er tien geformuleerd. Zo moet de in Duitsland verblijvende koning weer in Thailand gaan wonen, zijn invloed op politiek en leger opgeven, en moeten de geldstromen rond het koningshuis transparant worden.

De Thaise media kregen meteen opdracht van de autoriteiten om niets te schrijven over de demonstratie en geen enkele eis te publiceren. De premier zei dat de studenten, die zich in de voorgaande weken al hadden gekeerd tegen zijn regering, mochten protesteren, maar dat ze met hun handen af moesten blijven van de monarchie. Zijn regering probeert ook tal van pagina’s op Facebook te sluiten omdat er kritische stukken staan over het koningshuis.

Lees ook:

Traditionele Japanse keizer fel tegen sociale media

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP.  Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen