Japan Royalty

Traditionele Japanse keizer fel tegen sociale media

De 60-jarige keizer Naruhito is fel tegen het gebruik van sociale media. Het kan volgens de Japanse journalist Shinji Yamashita gemakkelijk nog wel vijf tot tien jaar duren voordat het keizershuis hier gebruik van zal maken.

Sociale media zoals Instagram, Facebook en Twitter, zoals die bijna dagelijks worden gebruikt door de Europese vorstenhuizen, kunnen de keizer helpen zichtbaar te worden voor het Japanse publiek. In vergelijking met zijn buitenlandse collega’s is de keizer altijd al zeer beperkt in zijn uitstapjes buiten het paleis, maar de coronacrisis heeft van hem bijna een gevangene gemaakt. Afgelopen zaterdag bij de nationale herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog verscheen Naruhito voor het eerst sinds 14 februari even in het openbaar. Gevreesd wordt dat dit meteen ook zijn laatste optreden was van dit jaar. “De zorg over het feit dat de keizer onzichtbaar is, wordt steeds groter”, laat Yamashita weten.

Platformen als Facebook en Instagram zouden kunnen helpen om meer van de keizerlijke werkzaamheden te laten zien. “Het is de enige mogelijkheid voor de keizer om dichterbij het volk te komen, zeker in deze tijd”, vertelt professor Naotaka Kimizuka. Leden van het Britse koningshuis spreken ook videoboodschappen in, laten zich filmen tijdens Zoom-gesprekken en delen zelfs recepten of favoriete plekjes rond hun huis of in het land. In Japan is dat volgens Yamashita ondenkbaar. In de twaalfde eeuw gebruikten de keizers immers ook geen Instagram, dus waarom zouden ze daar nu mee moeten beginnen?

Daarnaast mag de keizer ook geen mening hebben, en als hij een keer wat zegt of schrijft moet dat van nationaal belang zijn of in tijd van grote nood. De coronacrisis was dat niet: als een van de weinige staatshoofden heeft Naruhito zich de afgelopen maanden niet tot de bevolking gericht. “Dat zou voorbarig zijn. Het virus is redelijk onder controle”, meent Shinji Yamashita. Maar nu meer Japanners gebruik zijn gaan maken van het internet, ziet hij een kans dat het paleis nog wel zal volgen. “Nu of nooit.”

Lees ook:

81-jarige koningin Sofia alleen op Mallorca

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP.  Beeld: ANP.