Silvia

Hoera! Het is weer tijd voor de Majblomman

Koningin Silvia kreeg thuis in het paleis in Stockholm de eerste opgespeld. Maar waar kijken we hier naar?

We zien Silvia en de 12-jarige Lana Khalife uit het Zweedse Tensta, die haar de eerste Majblomman – meibloem – opspelt.

Geen echte bloem, hij is van papier. Vanaf nu verkopen kinderen – vergelijk het met onze kinderpostzegels – door heel Zweden de speldjes. Op die manier zamelen ze geld in voor goede doelen.  

Meibloeminzamelingsactie

De meibloeminzamelingsactie werd in 1907 in Onsala gestart door Beda Hallberg en vindt sindsdien elk jaar in april en mei plaats.

Het ontwerp van de bloemenspeld bestaat uit vier delen: twee groepen papieren blaadjes met vijf bladeren, vaak een kleine papieren schijf, en een metalen speld, elk jaar in een andere kleurencombinatie.

Hallberg was een actief lid van de liefdadigheidsbeweging in Göteborg en kwam op het idee om meibloemspelden te verkopen om geld in te zamelen voor onderzoek naar tuberculose.

Geboren in 1869 in Onsala, was zij de jongste dochter van een kapitein en een boerendochter. Haar vader verliet het gezin in 1870 om naar de VS te emigreren. Ze zou in 1888 getrouwd zijn met een tabakshandelaar en raakte in 1890 betrokken bij liefdadigheidswerk in Göteborg.

Feministisch

Nadat ze haar dochter met een papieren insigne voor de Gustavus Adolphusdag had gezien, richtte ze een comité op met Frigga Carlberg, een feministische maatschappelijk werkster en schrijfster, en de gemeentelijke arts K. J. Gezelius.

Hoewel anderen aan haar idee twijfelden, bestelde ze 100.000 blauwgekleurde papieren bloemenspelden en besloot ze die te verkopen voor een schappelijke 10 öre per stuk.

Haar campagne werd een enorm succes. Op 1 mei 1907 werden in Göteborg ongeveer 139.000 meibloemen verkocht – dat overtrof zelfs Beda’s verwachtingen.

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol

Wiki/kungahuset

#Royaltynl