Deze emir is onverwacht afgezet

Onrust in Nigeria: daar is onverwacht de emir van Kano, Muhammadu Sanusi II afgezet.

De regering van deelstaat Kano besloot de emir af te zetten wegens gebrek aan respect voor gouverneur Abdullahi Ganduje. De emir was voor zijn emir-schap directeur van de centrale bank van Nigeria en in die rol ook een goede bekende van koningin Máxima. Tevens steunde hij haar werk voor de VN openlijk.

Vorig jaar nog was hij aanwezig bij Máxima’s 10-jarig jubileum als pleitbezorger voor het beter toegankelijk maken van financiële diensten voor mensen wereldwijd. En toen Máxima Nigeria eens bezocht, kwam de emir haar speciaal opzoeken in de hoofdstad Abuja, met een complete en bont uitgedoste hofhouding.

LEES OOK:

Sanusi staat bekend als modern en vooruitstrevend. Dit scheen te botsen met de opvattingen van gouverneur Ganduje. De gouverneur was tevens niet te spreken over het feit dat Sanusi zijn herverkiezing niet steunde. Iets dat hij niet deed omdat er video’s circuleerden waarop duidelijk te zien was dat de gouverneur werd omgekocht. In zijn werkzame jaren voor de centrale bank onthulde Sanusi al een ander schandaal, wat hem wederom niet in dank werd afgenomen door andere hooggeplaatsten.

De BBC meldt dat emir Sanusi met geweld uit het paleis in Kano gezet. En is verbannen naar Nasarawa, een andere Nigeriaanse staat. Naar verwachting is hij nooit meer welkom in Kano.

 

Bron: BBC, ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen