musical willem van oranje

‘Willem van Oranje was geen lieve jongen’

Maar liefst 20 (!) jaar werkte auteur René van Stipriaan aan een werk over Willem van Oranje. De cultuurhistoricus kwam er gaandeweg achter dat ‘onze Willem’ nou niet direct een grote lieverd moet zijn geweest.

Van Stipriaan werkte dus maar liefst 2 decennia aan een nieuwe biografie over onze ‘Vader des vaderlands’. Dat heeft de titel ‘De zwijger: het leven van Willem van Oranje’ gekregen en bevat veel nieuwe ontdekkingen over hem. Eén van die ontdekkingen is dat Willem van Oranje ‘geen lieve jongen’ was, volgens de auteur en cultuurhistoricus.

Vandaag biedt hij het boek aan Willem-Alexander aan. “Natuurlijk is het spannend. De koning neemt niet elk boek in ontvangst dat uitkomt. Maar dit boek gaat over zijn familie”, zegt hij daarover. Van Stipriaan noemt het bijzonder dat en zegt dat het moment van overhandigen absoluut een “diepere betekenis” heeft en bovendien “overladen met emotie”.

Willem van Oranjes leven wordt flink uitgediept in het boek. Meerdere conflicten, waaronder die met de Spaanse koning Filips II, komen aan bod. Volgens de auteur maakte Van Oranje daarbij absoluut “zijn handen vuil”. Maar ook zijn huwelijken komen aan bod. Alle 3 de huwelijken zijn volgens René “vrij rampzalig verlopen”. Zijn eerste vrouw, Anna van Buren en derde vrouw, Charlotte de Bourbon, zouden ernstige mentale problemen hebben ontwikkeld door de eenzaamheid die overheerste binnen de huwelijken. Van zijn tweede vrouw, Anna van Saksen, weten we dat ze zelfs krankzinnig is geworden tijdens haar huwelijk met Van Oranje.

Van Stipriaan heeft wél geprobeerd “een mens van vlees en bloed” van Willem te maken in zijn biografie. Met alle zwakheden en die daarbij horen.

KOOP HET BOEK OVER WILLEM VAN ORANJE HIER!

LEES OOK:

3x Máxima in geweldig groen

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP