Netherlands Royalty

Republikeins Genootschap: ‘lever die miljoenen in, Willem-Alexander’

Het Republikeins Genootschap laat weer van zich horen. De actiegroep stelt dat onze koning ruim boven de balkenendenorm verdient en dat dit niet uit te leggen valt. Zij willen dat Willem-Alexander zijn miljoenen inlevert.

De groep is online een petitie gestart. Onderwerp is het willen terugbrengen van het salaris dat de koning ontvangt naar de grens van de balkenendenorm. Dat is rond de 200.000 euro per jaar. Willem-Alexander ontvangt daar nu een veelvoud van. Het gaat om een inkomen van zo’n 1 miljoen euro, plus belastingvoordelen.

Daarnaast ligt het in de lijn der verwachting dat het salaris van onze koning volgend jaar met zo’n 5% zal stijgen. Dat is fiks meer dan de gemiddelde Nederlander aan vooruitgang aan koopkracht mag verwachten, namelijk zo’n 0,8% hoger. Het Republikeins Genootschap vindt dit niet eerlijk en niet te rijmen in de huidige samenleving. Zij blijven erbij dat een niet-gekozen staatshoofd niet zulke excessen zou mogen verdienen.

Als de petitie succesvol is en minimaal 20.000 handtekeningen worden gezet, biedt het Republikeins Genootschap deze aan, aan de Tweede Kamer. Vooralsnog zijn er zo’n 800 handtekeningen gezet. De petitie is nog online tot april volgend jaar. Overigens roept het genootschap ook andere Nederlandse royals op hun salaris deels in te leveren. Zo noemen zij Amalia, Beatrix en Máxima als grootverdieners die met minder toe zouden kunnen.

Willem Alexander

LEES OOK:

Republikeins Genootschap heeft bedrag bij elkaar voor rechtszaak

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Koninklijk Huis, Instagram @koninklijkhuis