Prinsjesdag: Koninklijke Familie Zwaait Vanaf Paleis Noordeinde

Prinsjesdag is weleens eerder zonder koetsritje geweest

Prinsjesdag 2020 krijgt een wel heel andere vorm dan in voorgaande jaren. Toch is het niet voor het eerst dat de rit met de (Gouden dan wel Glazen) koets niet doorgaat, op de derde dinsdag van september.

Je las bij ons vanmiddag al dat één van de markantste onderdelen van Prinsjesdag dit jaar niet doorgaat. De rit met de (voorheen Gouden, sinds Willem-Alexander koning is) Glazen Koets, door de straten van Den Haag. Die rit zou er sowieso al anders hebben uitgezien, omdat de bestemming ditmaal de Grote Kerk is. En niet de Ridderzaal.

Toch is het niet voor het eerst dat de koetsrit geskipt wordt. In 1974 lieten toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard de koets ook staan. Er was destijds een gijzeling gaande was bij de Franse ambassade.

Overigens is de verwachting dat Willem-Alexander voor toekomstige ritjes wel terugkeert in de Gouden Koets. Hij en Máxima zitten nu al een paar jaar comfortabel in de (tevens opgeknapte) Glazen Koets. Voorgangers Juliana en Beatrix gebruikten uitsluitend de Gouden Koets, terwijl er meerdere tot hun beschikking stonden. Willem-Alexander wisselt dus wel af, mogelijk ook omdat op de zijkanten van de Gouden Koets enkele symbolen staan die verwijzen naar koloniale tijden.

Prinsjesdag: Glazen Koets Vertrekt Bij Noordeinde

Lees ook:

Heerlijke foto’s van Beatrix met haar kleinkinderen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen