Paleis Soestdijk

Park van paleis Soestdijk gaat open op Monumentendagen

Paleis Soestdijk opent komend weekend het park rond de voormalige woning van koningin Juliana en prins Bernard ter gelegenheid van Open Monumentendagen. De Watertoren en het speelhuisje van de prinsesjes zijn ook te bezoeken. Het paleis zelf is, in afwachting van de voorgenomen grondige renovatie en herbestemming, sinds januari gesloten.

Coronaregels

Vanwege de coronaregels moet online een (gratis) entreebiljet voor zaterdag 12 of zondag 13 september worden gereserveerd, laat paleis Soestdijk weten op de website. Er is door het park éénrichtingsverkeer wandelroute uitgestippeld langs de belangrijkste monumenten en die bezoekers ook bij de beroemde ‘stoep’ of ‘bordes’ voor het paleis brengt. Hier verzamelden de Oranjes zich tijdens de regering van koningin Juliana in steeds massaal voor het jaarlijkse verjaardagsdefilé op 30 april.

De Watertoren

De Watertoren op het paleisterrein behoort tot de oudste van Nederland. De toren, oorspronkelijk een windwatermolen, werd in 1680 gebouwd in opdracht van koning-stadhouder Willem III om voldoende waterkracht te leveren voor de fonteinen in het park. Op het dak stond in die tijd een windmolen en als het windstil was, kon een paard op een zogenoemde rosmolen het werk doen.

Speelhuisje

Het speelhuisje Ixientieta – waarin de namen van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina zijn verwerkt – is in 1939 oorspronkelijk in het park neergezet voor Beatrix, met onder meer een bijdrage uit Suriname en de Antillen. Het huisje staat nu bij de inmiddels verwaarloosde tennisbaan en het ontmantelde buitenzwembad van Soestdijk.

LEES OOK:

Gouden Koets is na restauratie tijdelijk in Amsterdam Museum te zien

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP. Bron: ANP.