Gouden Koets

Gouden Koets is na restauratie tijdelijk in Amsterdam Museum te zien

De Gouden Koets komt, nadat deze gerestaureerd is, tijdelijk in het Amsterdam Museum te staan. De restauratie van het rijtuig is in 2021 klaar, waarna hij van juni tot en met november in een glazen ruimte te zien is voor publiek. Dat betekent dat de koets ook in 2021 niet zal worden ingezet op Prinsjesdag.

‘Gouden Koets – Geschenk van Amsterdam’

Het rijtuig, dat op Prinsjesdag 2015 voor het laatst werd gebruikt door het koningspaar, is al ruime tijd in opspraak vanwege het ‘koloniale’ zijpaneel. Koning Willem-Alexander zei onlangs nog dat pas na afronding van de restauratie zou worden beslist of de Gouden Koets blijft rijden op de derde dinsdag in september.

Het Amsterdam Museum krijgt de koets in bruikleen voor de expositie ‘Gouden Koets – Geschenk van Amsterdam’. “Onderdeel van de tentoonstelling is een breed publieksprogramma, waarbij bezoekers, geïnteresseerden en deskundigen kunnen meepraten over uiteenlopende thema’s die verbonden zijn met de Gouden Koets als Nederlands cultureel erfgoed“, staat in een bericht van het Amsterdam Museum en de Rijksvoorlichtingsdienst. “Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis en het debat over de symboliek van de schilderingen op de koets.”

Gebruik Gouden Koets

Over het gebruik van de Gouden Koets is de laatste jaren een discussie. Over de volle lengte van de linkerkant van de koets is een tafereel te zien waaraan veel mensen zich boos over maken. Het is een afbeelding die aan het einde van de negentiende eeuw ‘normaal’ was, maar die anno 2020 afschuw oproept. “De koets is duidelijk een verwijzing naar de koloniale onderdanigheid, met de Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst die de witte vrouw handelsgoederen brengen“, zei de Leidse historica Karwan Fatah-Black deze zomer tegen RTL Nieuws. Barryl Biekman van het Landelijk Platform Slavernijverleden bestempelde het paneel als een verheerlijking van slavernij en kolonialisme. In de Tweede Kamer en daarbuiten is daarom regelmatig gepleit om de Gouden Koets niet meer te laten uitrijden maar in een museum te parkeren.

Dat laatste gebeurt nu dus volgend jaar, na afloop van de nu lopende restauratie, maar het gaat niet om een definitief besluit. “Ik volg de discussie, maar neem er niet aan deel“, zei Willem-Alexander eerder dit jaar over het onderwerp. Hij wil pas beslissen als de restauratie waarin de koets in ‘volle glorie’ moet worden hersteld is afgerond

De koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging. Meer dan 1200 ambachtslieden werkten aan de koets. Het groot onderhoud begon in 2016.

LEES OOK:

Dit is de beste vriendin van koningin Máxima

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP. Bron: ANP.