Austria Netherlands Royals

Nieuw onderzoek naar mogelijke inmenging Oranjes in zaak-Poch

Eens in de zoveel tijd lijkt het weer op te laaien: een vermeend telefoontje uit 2007 dat de zaak op scherp zet. Zijn de Oranjes schuldig aan inmenging in de zaak van oud-piloot Julio Poch? Een nieuwe onderzoeker gaat het proberen uit te pluizen.

Je kunt je de zaak of tenminste zijn naam vast nog herinneren, uit het nieuws. Poch, oud-Transavia-piloot, werd in 2009 met hulp van Spanje aangehouden. En uitgeleverd aan zijn thuisland, Argentinië. De beschuldiging? Het uitvoeren van of medewerking verlenen aan de zogenoemde ‘dodenvluchten’, waarbij tegenstander van het toen actuele Videla-regime boven zee uit vliegtuigen werden geworpen.

Een afschuwelijke zaak dus. Poch werd overigens vrijgesproken, na een proces dat jaren heeft geduurd. Wat nooit helemaal is opgehelderd is waarom meerdere Transavia-collega’s van de man van hem zélf zouden hebben gehoord over de vluchten en het regime. Dat het Argentinië betreft is extra relevant (en gevoelig), omdat Máxima natuurlijk Argentijnse is. En haar vader, wijlen Jorge Zorreguieta, die destijds deel uitmaakte van de regering onder dictator Videla. Hij was staatssecretaris en later ook minister van Landbouw onder Videla. In 2007 zou een bezorgde vrouw een telefoontje hebben gepleegd, zij zou hebben gezegd dat ze de situatie pijnlijk vond voor Máxima. Máxima was toen nog prinses en haar vader leefde nog. Het telefoontje was gericht aan de voorzitter van Eurojust, dat hielp het vooronderzoek naar Poch.

14 jaar later, in 2021, vraagt de Tweede Kamer opnieuw om opheldering over dit telefoontje en daarmee mogelijk inmenging van de Oranjes. De belster gaf namelijk aan ‘vanuit kringen rond het koningshuis’ te bellen. Er is al eens onderzoek naar gedaan, door Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij noemt in zijn rapportages het gewraakte telefoontje en dát wordt nu dus nogmaals onder de loep gelegd. Door Alexander Rinnooy Kan ditmaal, oud-senator van D66. Hij was ook voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad (SER).

Update: het koninklijk huis heeft inmiddels toegezegd volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek. Ook leden van de hofhouding en van de Dienst Koninklijk Huis verlenen waar nodig hun medewerking.

Een archieffoto van Julio Poch die wordt verhoord.

Verhoren In De Zaak Van Julio Poch Tegen De Staat

LEES OOK:

Amalia blikt terug op samenwerking met Claudia de Breij

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP