Germany Netherlands Royalty

Máxima’s outfit tijdens staatsbanket: een Jan Taminiau-japon én de Stuart-diadeem

Dat onze koningin er altijd mooi uitziet, is geen nieuws meer. Wel leuk is het om in te zoomen op de ontwerpers en de juwelen die zij kiest. Voor het staatsbanket in Berlijn was dat deze jurk én een bijzondere diadeem.

Het is altijd spannend om te zien waar de royals voor kiezen, tijdens een dergelijk ‘high profile’-diner. Gisteravond in Berlijn wist Máxima de blikken op zich gericht in een prachtige japon van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Modedeskundige Josine Droogendijk weet zich te herinneren dat Máxima de jurk al twee keer eerder droeg.

Dat was tijdens de vieringen rondom Willem-Alexanders 50ste verjaardag, in 2017. En grappig genoeg ook tijdens de viering van Frederik van Denemarken zijn 50ste, een jaar later. Ook in 2021 is de japon dus nog relevant en schittert onze koningin erin. Gisteren zag je bij ons ook al de Natan-jurk die zij droeg bij aankomst in Duitsland.

Een vermelding waard is ook de diadeem die Máxima droeg. Deze wordt de Stuart-diadeem genoemd. Een cadeau dat stadhouder Willem III ooit gaf aan zijn vrouw, Mary Stuart. Juliana droeg het ook, voor het laatst in 1971. Het lag daarna bijna 50 jaar in de kluis. Totdat Máxima iedereen verraste en de diadeem droeg tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg, in 2018. En nu dus weer!

Mooi detail is nog wel dat de enorme diamanten die op de diadeem prijken, gisteravond afwezig waren. Tijdens het genoemde staatsbezoek aan Luxemburg droeg ze ook een ‘afgeslankte vorm’ van de diadeem – zonder de Stuart-diamant -, maar tijdens het bezoek aan Groot-Brittannië was de diadeem ‘compleet’. De ‘Stuart’ is een grote, druppelvormige roosdiamant (bijna 40 karaat).

Germany Netherlands Royalty
Máxima Willem Alexander Staatsbanket Duitsland Screenshot Instagram Juli 2021

LEES OOK:

Royals en hun liefde voor diademen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP, Instagram @koninklijkhuis