Beatrice 1

Royals en hun liefde voor diademen

Een diadeem is eigenlijk ook een soort kroontje. In het geval van royals heeft zo’n diadeem vaak een rijke geschiedenis en is deze erg waardevol. We hebben een paar prachtige exemplaren voor je.

Het is een beetje zoals met lintjes knippen: denk je aan royals, dan denk je naast de lintjes ook algauw aan kroonjuwelen. In Londen worden ze bewaard in de beroemde Tower of London, wat dan weer een toeristische trekpleister op zich is. Naast kronen, kettingen en bijzondere ringen, spreken ook diademen tot de verbeelding.

Daarom in deze serie: Beatrice, Mathilde, Máxima en Elizabeth met hun prachtige diadeem!

Beatrice droeg niet alleen een ‘vintage’, vermaakte jurk van oma Elizabeth op haar trouwdag, maar ook de diadeem (in Engeland een tiara genoemd) die the queen droeg op haar eigen huwelijksdag, in 1947. Tussendoor heeft prinses Anne ‘m ook nog gedragen, tevens op haar huwelijksdag.

Beatrice 1

Mathilde van België mag op haar trouwdag – met Filip in oktober van 1999 – de koninklijke diadeem dragen. Het is nooit officieel bevestigd, maar het juweel zou met zoveel spelden en ‘geweld’ zijn vastgezet die ochtend, dat Mathilde er zelfs hoofdpijn van kreeg. Soms wordt ervoor gekozen de onderkant van een diadeem met fluweel te bekleden, zodat het wat comfortabeler draagt.

Mathilde Met Diadeem

Máxima schittert hier bij de inhuldiging van Willem-Alexander als koning. De saffieren kleuren fan-tas-tisch bij haar prachtige Jan Taminiau-jurk. De diadeem komt van Maison Van der Stichel uit Amsterdam, en werd lang geleden al gedragen door Emma en Wilhemina. Een bijzonder pronkstuk. Ga je zelf trouwen of wil je je dochter een mooie tiara cadeau doen? Er zijn hele mooie exemplaren verkrijgbaar.

Máxima Met Diadeem

Tot slot de queen aller queens: Elizabeth. We lieten je onlangs al deze mooie foto zien, waarop ze haar kroon met trots – en een grote glimlach – draagt. En deze diadeem mag er ook zijn. Hij luistert naar de naam Kokoshnik Tiara en maakt deel uit van de kroonjuwelencollectie.

Elizabeth Met Diadeem

LEES OOK:

In beeld: royal tieners

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP, Wikipedia, Instagram @theroyalfamily, Pinterest