Koninklijk paar Limburg

Koningspaar leeft mee met de zwaar getroffen mensen in Limburg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de inwoners van Valkenburg gisteren laten weten dat ze met hen meeleven. Het koningspaar bracht een onaangekondigd bezoek aan de stad, die na de hevige regenval van de afgelopen dagen te maken heeft met enorme wateroverlast.

De koning en koningin werden in het centrum van Valkenburg ontvangen door Johan Remkes, waarnemend Commissaris van de Koning in Limburg. Eerder die dag belde Willem-Alexander al met Remkes om zijn steun te betuigen. Na een aantal praatjes met onder anderen ondernemers zag het koningspaar de waterschade met eigen ogen tijdens een wandeling door de stad. Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg aan de Geul, vertelde Willem-Alexander en Máxima over de schade in zijn stad.

Ook namen de koning en koningin de tijd voor de verhalen van inwoners, geëvacueerden en hulpverleners. Het koningspaar stopte op verschillende plekken om de ervaringen te horen van mensen die hun woning moesten verlaten. Ook was er tijd voor een gesprek met de brandweer. “We hebben verteld hoe wij het als post Valkenburg ervaren hebben de afgelopen dagen en hoe onze dagen er een beetje uitgezien hebben”, vertelde een van de brandweerlieden aan de regionale zender L1.

Bijzonder positief

Máxima had volgens de brandweer “goede vragen” en was “erg geïnteresseerd”. “Ze vroeg of we voldoende middelen hadden, of er voldoende opgeschaald is, waar wij het eerst ingezet zijn.” Het bezoek van de koning en de koningin werd bijzonder positief genoemd. “Dat ze zo snel hier zijn, vind ik geweldig”, zei een van de brandweerlieden. “Het geeft de ernst wel aan.”

Volgens Remkes kwam het koningspaar “om betrokkenheid te tonen met wat hier in Limburg is gebeurd”. In het zuiden van de provincie viel de afgelopen twee dagen een enorme hoeveelheid regen, waardoor rivieren buiten hun oevers traden. Valkenburg is de zwaarst getroffen plek, daar viel sinds dinsdagavond bijna 200 millimeter regen.

LEES OOK: FOTOMOMENTJE: KONINKLIJK GEZIN POSEERT VOOR JAARLIJKS PERSMOMENT BIJ HUIS TEN BOSCH

Beeld & bron: ANP