Willem-Alexander

Koning sprak met slachtoffers toeslagenaffaire op paleis Noordeinde

Koning Willem-Alexander heeft gistermiddag gesproken met een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het gaat om vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire ‘Alleen tegen de Staat’, die geproduceerd is door BNNVARA. Het gesprek vond plaats op Paleis Noordeinde, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst na afloop in een verklaring.

Grote financiële problemen

De koning “sprak met de ouders over hun ervaringen en over wat hun is overkomen nadat zij in grote financiële problemen kwamen doordat zij onterecht kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen of wanneer kinderopvangtoeslag onterecht werd stopgezet”, vertelde de RVD.

Dit was – voor zover bekend – de eerste keer dat de koning sprak met slachtoffers van de toeslagenaffaire. De vrouwen hadden na de troonrede, waarin de koning kort sprak over de toeslagenaffaire, een open brief naar de koning gestuurd. Daarin vroegen zij een gesprek met hem.

De brief was dan ook de directe aanleiding voor het gesprek woensdagmiddag. “De koning geeft gehoor aan het verzoek om in gesprek te gaan. Hij vindt het belangrijk naar de verhalen en ervaringen van de ouders te luisteren, en zo op de hoogte te zijn”, zei een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst eerder woensdag.

Herstel slachtoffers toeslagenaffaire

De koning heeft zich via social media kort iets gedeeld over het gesprek dat hij heeft gehad met de vrouwen. Hij vindt dat zij zo snel mogelijk moeten worden geholpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken. “Ouders die zijn gedupeerd in de toeslagenaffaire vertelden mij vanmiddag hun verhaal. Recht uit het hart en recht voor zijn raap. Hun doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Het is van belang dat alle getroffenen met empathie worden behandeld en dat wie recht heeft op financieel herstel zo snel mogelijk wordt geholpen, zodat deze Nederlanders een nieuwe start kunnen maken.”

LEES OOK: W.A.’S LINTJES-OPROEP HEEFT NIET TOT STIJGING AANVRAGEN GELEID

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty

Beeld en bron: ANP