Willem-Alexander Boijmans Van Beuningen

Koning reikt Erasmusprijs virtueel uit

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag op aangepaste wijze de Erasmusprijs uitgereikt aan de Britse beeldend kunstenaar en schrijver Grayson Perry.

Dat deed hij via een videoverbinding vanuit Kunstmuseum Den Haag, waar hij ook een kleine expositie met werk van Perry bekeek. ‘Dit zijn de versierselen die ik normaal gesproken zou omhangen’, vertelde de koning.

Grayson Perry, die zichzelf ook wel omschrijft als een pottenbakkende travestiet, had zich opgedirkt voor de uitreiking en verscheen als zijn alter ego Claire. ‘Ik kleed me speciaal aan bij gelegenheden waar anderen dat ook doen’, zei hij. Perry had voor de oorspronkelijk voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam geplande uitreiking een speciale jurk gekozen. Willem-Alexander hield die nog tegoed. ‘Ik hoop dat we elkaar snel ook persoonlijk kunnen ontmoeten’, zei de koning.

Perry (61), die net is hersteld van een coronabesmetting, had de Erasmusprijs eigenlijk vorig jaar al gewonnen, maar toen kon het festijn vanwege de coronapandemie niet doorgaan. De uitreiking, waarbij normaal gesproken ook koningin Máxima en prinses Beatrix aanwezig zijn, was nu aangepast, tot vreugde van de koning. Het zou jammer zijn geweest om twee jaar over te slaan, zo zei hij tegen Kunstmuseum-directeur Benno Tempel bij de bezichtiging van het spraakmakende werk van Perry.

LEES OOK: 

KONING OPENT EERSTE VOOR PUBLIEK TOEGANKELIJKE MUSEUMDEPOT TER WERELD

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Bron: ANP