Willem van Oranje

Koning opent eerste voor publiek toegankelijke museumdepot ter wereld

Koning Willem-Alexander opende vandaag het depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het eerste voor publiek toegankelijke museumdepot ter wereld.

Het gebouw van architect Winy Maas, in de vorm van een schaal, is bekleed met 1664 panelen van spiegelglas, in totaal 6609 m2, waarin Rotterdam, de hemel en de voorbijgangers weerspiegelen. Het gebouw, waarin de 151.000 internationale kunststukken vanaf 1400 met een gezamenlijke waarde van 8 miljard euro zijn ondergebracht, heeft 94 miljoen gekost en geldt nu al als een grote blikvanger van de om de architectuur steeds beroemdere havenstad.

“Het verbeteren van de collectie”

Het oude depot voldeed niet meer. Volgens museumdirecteur Sjarel Ex kan Boijmans nu de komende twintig jaar voort met “het verbeteren van de collectie”. Ook is het doel om aan belangstellenden te laten zien wat er allemaal gebeurt buiten de zalen van een museum, als een kijkje in de machinekamer van een schip. Alles kan nu gelijktijdig worden getoond, terwijl er op zaal altijd maar een fractie te zien is. In Boijmans zelf is momenteel helemaal niets te bewonderen. Het museum is tot 2028 dicht wegens verbouwing.

Kleurendouche

Kunstenares Pipilotti Rist maakte nog een speciaal lichtkunstwerk voor het gebouw, dat ze zelf een “kleurendouche”noemt en komt in de avond tot leven: “Het is een wonderland in de donkere uren van de dag”, hoopt ze.

Willem-Alexander zei dat hij veel positieve verhalen had gehoord over het nieuwe depot, dat het eerste voor het publiek toegankelijke museumdepot ter wereld is. In het depot zijn werken te zien die tot nu toe in de kelders van het museum Museum Boijmans Van Beuningen bewaard werden. Die kelders werden bij aanvang van de verbouwing in 2019 niet meer veilig geacht. In het depot krijgen bezoekers een indruk van wat er allemaal komt kijken bij het conserveren en verzamelen van kunst.

LEES OOK: BOEK OVER MÁXIMA VOOR NEDERLAND AANGEPAST

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Beeld en bron: ANP