58b4ac3f6a558dc1778bed05b953a05d

Koning in gesprek met burgemeesters over aanpak rellen

Na de invoering van de avondklok hebben veel plekken in Nederland te maken gehad met rellen. Zo werden er onder meer winkels geplunderd, auto’s in brand gestoken en bushokjes vernield. De politie heeft enkele honderden mensen gearresteerd en op diverse plekken werd ook de ME ingezet. De koning sprak in een videogesprek vijf burgemeesters van getroffen steden: Cees van den Bos (Urk), Peter Snijders (Zwolle), Jos Wienen (Haarlem), Hans Verheijen (Sittard-Geleen) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Willem-Alexander kreeg van de burgemeesters te horen over de chaos waar hun gemeenten sinds de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag mee te maken hebben. Zo werd in Urk een corantestcentrum in brand gestoken en werd in Haarlem de politie bekogeld met stenen. De politie in Zwolle en Geleen pakte jongeren op die met vuurwerk gooiden. De koning deelde tijdens het gesprek zijn waardering voor het werk van de politie, hulpverleners en alle andere betrokkenen die zich de afgelopen avonden hebben ingezet.

Het koningspaar bedankten woensdagochtend op Instagram ook al de hulpverleners voor hun inzet tijdens de rellen. “Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk! Wij voelen mee met alle ondernemers en anderen die getroffen zijn door geweld. En wij zijn onder de indruk van alle hartverwarmende acties van mensen om elkaar te helpen. Samen komen wij hier doorheen!”, schreef het koningspaar.

LEES OOK:

Thuiswerken in Denemarken: Frederik én Mary met leesbril

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP Beeld: ANP