Interessant: zo verdienen Nederlandse royals de kost

Naast lintjes knippen, groepen toespreken en koekhappen wordt er ook nog op andere manieren gewerkt. En dat is maar goed ook.

Leden van ons koninklijk huis zijn doorgaans goed opgeleid. Ook de ‘burgervrouwen’ of -mannen die met één van onze royals trouwen, komen vaker wel dan niet al uit een succesvolle omgeving. Dat neemt niet weg dat velen van hen heel hard werken om op een eerlijke manier de kost te verdienen.

Constantijn en Laurentien hebben meermaals laten weten het allebei heel belangrijk te vinden hun eigen carrières te kunnen blijven combineren met taken voor het koningshuis. Zij ontvangen geen uitkering van de Staat. Wel mogen ze kosten declareren die ze maken voor hun koninklijke, openbare optredens.

Maar wat zijn dan die beroepen van onze royals? Wat deden ze vroeger en wat doen ze nu voor de kost? Wij zetten het op een rijtje voor Laurentien, Maurits, Bernhard en Constantijn.

Laurentien

Heeft Geschiedenis, Politieke Wetenschappen en Journalistiek gestudeerd. Startte haar carrière als journalist, voor CNN. Inmiddels is ze communicatie-adviseur. En natuurlijk beschermvrouwe van meerdere stichtingen. Haar eigen initiatief Lezen & Schrijven is daarvan het bekendste voorbeeld. Ze schreef zelf ook een serie kinderboeken, met karakter Mr. Finney in de hoofdrol.

Maurits

Deze prins is al zo’n 13 jaar zelfstandig ondernemer. Hij studeerde ooit Economie, vervulde daarna zijn dienstplicht bij de Marine, maar is inmiddels dus al jaren zakenman. Op de Amsterdamse Zuidas vind je zijn bedrijven The Source en S2nrg. De eerste begeleidt de ontwikkelingsplannen van grote bedrijven. De tweede houdt zich bezig met energieprojecten. En vrij recent zette hij Sunrock op, dat zich bezighoudt met het verduurzamen van de Nederlandse energiemarkt.

Lees ook:

Bernhard jr.

Deze Nederlandse royal kunnen we gerust een succesvol zakenman noemen. De jongere broer van Maurits is onder meer eigenaar van Circuit Zandvoort, van een botenmerk en van een vastgoedbedrijf. In verband met dat laatste kwam hij een paar jaar terug negatief in het nieuws, omdat hij opvallend veel panden in Amsterdam bleek te bezitten (349). De term ‘pandjesbaas’ was toen regelmatig te horen en lezen in de media.

Constantijn

De echtgenoot van Laurentien studeerde Rechten en heeft een tijd voor eurocommissaris Neelie Kroes gewerkt, in Brussel. Tegenwoordig is hij actief als zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en zet hij zich in voor start-ups in ons land. En natuurlijk is ook hij maatschappelijk betrokken, zo is hij onder meer voorzitter van het Prins Bernhard Natuurfonds.

Ook benieuwd naar de beroepen van andere royals? Blijf onze website in de gaten houden!

 

Bron: koninklijkhuis.nl. Beeld: ANP