Zomerfotosessie Koninklijk Gezin

Gebruik jij de hashtag #FreeAmalia al?

Het is een poging van de republikeinse vereniging om de ‘inperking van Amalia’s persoonlijke vrijheid’ onder de aandacht te brengen. ‘Erfopvolging en vrijheid passen niet bij elkaar’, aldus de vereniging – die met een speciale hashtag op social media een en ander in beweging wil krijgen.

De vereniging ging eerst door het leven onder de naam Republikeins Genootschap. Het zou kunnen dat je die naam nog (her)kent, vorig jaar probeerden zij onder meer een proces tegen Willem-Alexander op poten te zetten. Een poging om zijn ‘miljoenen’ aan inkomsten naar beneden te krijgen. Het genootschap vindt het niet gepast dat de koning ruim boven de Balkenende-norm verdient. Tegenwoordig heet de vereniging ‘Republiek’.

Over Amalia melden ze nu iets dat meer haar persoonlijke vrijheden – of het gebrek daaraan – aan de kaak stelt. De republikeinse vereniging vindt het niet kunnen dat de kroonprinses niet zelf mag beslissen welk beroep ze wil uitoefenen. En voor een eventueel huwelijk heeft ze toestemming nodig van het parlement. Ook wordt van haar verwacht dat ze kinderen wil. Omgekeerd vindt het genootschap trouwens ook dat het vreemd is dat iedereen in Nederland een vrij beroep mag kiezen, maar dat niemand koning kan worden, behalve als je dus als royal geboren bent.

Met posters en ook brieven aan de Kamer maakt de vereniging zijn standpunten duidelijk. Voor social media, denk aan Instagram, Twitter en Facebook, is de hashtag #FreeAmalia in het leven geroepen. “Ze heeft zelf geen keuze en vrijheid. Ze kan ook niet zeggen en doen wat ze wil”, verduidelijkt campagneleider Bram van Montvoort de actie nog eens.

De vereniging wil dat meer mensen brieven gaan schrijven en hoopt op zo’n 5000 schrijfsels van sympathisanten. Republiek hield afgelopen weekend een congres in Amsterdam, waar ook gelijkgestemden uit andere landen waren. Over de Noorse Per Hansen, van de republikeinse beweging uit dat land, brengen we later vandaag nog een artikel. Dus hou de website in de gaten!

LEES OOK:

Claudia de Breij over boek Amalia: “ik twijfelde geen moment”

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP