Een lot uit de loterij: kans op een ontmoeting met het koningspaar

De Nederlandse ambassade nodigt Nederlanders die minstens een jaar in Indonesië wonen uit om kennis te maken met Willem-Alexander en Máxima.

Koninklijke loting

Toch zit er een kans in dat je eerst een lootje moet trekken (en winnen!) voor het zover is. De Nederlandse ambassade heeft minstens een jaar in Indonesië wonende Nederlanders uitgenodigd zich aan te melden voor de zogenoemde ontvangst van de Nederlandse gemeenschap (ONG). Deze wordt op 10 maart gehouden ter ere van het staatsbezoek aan dat land wordt gehouden. Maar zijn er meer aanmeldingen dan dat er plek is? Dan wordt er geloot, liet de ambassade onder meer via Twitter weten.

LEES OOK:

Een foto als souvenir

De ‘ONG’ is vast onderdeel van ieder staatsbezoek. Het is een kans voor ‘expats’ om kennis te maken met het bezoekende koningspaar. Toch gaat dat meestal niet veel verder dan het schudden van handen en na afloop een foto als souvenir. De koning en koningin voeren tijdens de aansluitende receptie nog wel korte gesprekken met een aantal zorgvuldig van tevoren geselecteerde landgenoten. Die kunnen dan kort vertellen over het leven in – in dit geval – Indonesië.

In de hoge hoed

In landen waar de Nederlandse gemeenschap groot is – zoals in Indonesië – is het aantal Nederlanders dat langs wil komen groter dan het aantal mensen dat kan worden ontvangen. Zo wonen in Londen bijvoorbeeld al 100.000 Nederlanders. Die konden tijdens het staatsbezoek uiteraard niet allemaal handen komen schudden. In zulke gevallen gooien ambassades gooien de aanmeldingen in de figuurlijke hoge hoed. Natuurlijk wordt er altijd wel een plaats vrijgehouden voor ‘bijzondere’ landgenoten.

Meld je aan voor 31 januari

Aanmelden voor de ontvangst in Jakarta kan voor 31 januari via een formulier op de website van de ambassade. Bij inloting mag de partner meekomen, ongeacht de nationaliteit. Eind februari wordt bekend wie worden uitgenodigd.

Bron: ANP, Nederlandse Ambassade.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen