Koning Bezoekt Borger Voor Impact Coronacrisis Op Cultuur En Vrijetijdssector

Dit vinden Nederlandse Indiërs over Willem-Alexander en de Indië-herdenking

Actualiteitenprogramma EenVandaag hield een peiling onder een grote groep Indische Nederlanders: vindt u dat Willem-Alexander ieder jaar bij de Indië-herdenking moet zijn?

EenVandaag zette een onderzoeksteam in en vroeg aan meer dan 2800 mensen of zij vinden dat onze koning ieder jaar bij de herdenking aanwezig zou moeten zijn. De deelnemers zijn allen van Indische of Molukse komaf, en 6 van de 10 ondervraagden vindt inderdaad dat Willem-Alexander daar ieder jaar bij moet zijn.

Momenteel is het zo dat het koninklijk huis maar eens per 5 jaar deelneemt aan de herdenking. De opgaaf van reden daarvoor is onder meer dat de Indië-slachtoffers ook op 4 mei al herdacht worden. Maar de ondervraagden zien dat anders: zij vinden dat de indruk ontstaat dat de koning de ene herdenking nu ‘belangrijker’ vindt dan de andere.

Op 4 mei wordt een krans gelegd voor de slachtoffers die in Nederlands-Indië vielen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De deelnemers aan de peiling zouden graag zien dat ook wordt stilgestaan bij (de slachtoffers van) de koloniale periode. En de Onafhankelijkheidsoorlog, in Indonesië.

Nog eens een kwart van de ondervraagden vindt het niet direct nodig dat Willem-Alexander ieder jaar bij de herdenking aanwezig is.

Lees ook:

Column Marc: Amalia op wereldreis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen