Amalia op wereldreis

Bij de fotosessie van vorig jaar stelde ik de vraag hoe de prinsessen de verhuizing naar Huis ten Bosch hadden beleefd. Koningin Máxima vertelde dat ze alledrie heel blij waren met hun nieuwe kamers en dat ze extra ging genieten van de aanwezigheid van Amalia, want die zou over misschien al een jaar het huis uitgaan.

Ik kan me nog steeds wel voor mijn hoofd slaan dat ik toen niet reageerde met: ’O, wat gaat ze dan doen?’ Via via hoorde ik later dat ze niet op haar zeventiende al naar de universiteit zou gaan, maar een jaar met reizen en vrijwilligerswerk wilde vullen. Een slim besluit, want ik ging ooit op mijn zestiende naar de HEAO en voelde me helemaal niet thuis tussen al die ’oudere’ studenten van 18, 19 of 20. Ik was nog maar een puber, al protesteerde ik hevig als iemand dat woord gebruikte, en zij waren met andere dingen bezig dan ik. Na een paar maanden was ik er al weg.

Prinses Amalia zal waarschijnlijk in Leiden studeren, net als haar vader, grootmoeder en overgrootmoeder. Het zou een kleine paleisrevolutie zijn als ze NIET voor Leiden zou kiezen, voor de universiteit die mede door Willem de Zwijger in 1575 is opgericht. Maar goed, eerst dat tussenjaar. Menige ouder van een mooie hoogblonde dochter zou huiveren bij de gedachte dat hun kind alleen de wereld zou gaan verkennen. De koning en de koningin zullen er ook best hun zorgen over hebben, maar zij weten dat Amalia altijd vergezeld zal worden door een lijfwacht. De DKDB heeft een aantal jong uitziende dames in dienst genomen, die zich op natuurlijke wijze in het gezelschap van de toekomstige koningin zouden kunnen bevinden. Voor hen is het echter gewoon werk en 24 uur met een prinses, ook al slaapt ze, is 24 uur werk. Er zullen er dus minimaal twee, maar meer waarschijnlijk drie meegaan op de reis, zodat ze elkaar kunnen aflossen. Zij zullen dus dezelfde vluchten meemaken en in dezelfde hotels logeren. Die hotels zullen eenvoudig zijn, want ik kan me niet voorstellen dat Amalia de wereld wil rondreizen van vijfsterrenhotel naar vijfsterrenhotel. Jeugdherbergen zullen het echter ook niet zijn.

Ik verwacht vooral dat de prinses langs zal gaan bij relaties van haar ouders, vrienden van vrienden of relaties van andere Oranjes die iets bijzonders doen in de wereld. In Afrika zou ze kunnen verblijven bij één van de dochters van wijlen Paul Fentener van Vlissingen, die African Parcs oprichtte. In Argentinië kan ze zowel bij haar oom Martín in Patagonië terecht als bij haar grootmoeder in Buenos Aires. Amalia zal aan haar reis beginnen als ze zeventien is, maar waarschijnlijk nog niet uitgereisd zijn als ze achttien wordt. Die verjaardag zal ze in Nederland vieren, omdat ze vanaf dan op de troon kan komen én de nu al omstreden toelage ontvangt. Nu duidelijk is dat Amalia gaat reizen, zal de kritiek op de hoogte daarvan waarschijnlijk groter zijn, maar ik verwacht dat de koning en Rutte er wel een oplossing voor hebben gevonden dat met name de onkostenvergoeding – ruim een miljoen – in de periode dat ze aan het reizen is, fors omlaag zal gaan.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen