Kroondomein Het Loo

Dít is hoe vaak W.A. jaagt op het Kroondomein

Kroondomein Het Loo was de afgelopen tijd regelmatig in het nieuws. Het gebied wordt jaarlijks gedurende een periode afgesloten, maar daar gaat verandering in komen. Feitelijk bekeken: hoe vaak gaat Willem-Alexander eigenlijk daadwerkelijk zelf op jacht, per jaar?

Het Loo mag vanaf volgend jaar überhaupt niet meer worden afgesloten. Minister van Landbouw, Carola Schouten, bepaalde dit – als de koning zijn subsidie voor onderhoud aan het domein niet wil verliezen. Er is al jaren veel te doen om de sluiting. Veel milieubeschermers en wandelaars willen dat Het Loo het gehele jaar toegankelijk blijft.

Op het kroondomein wordt gejaagd. Dat wil zeggen: om overpopulatie te voorkomen, wordt een gericht aantal dieren en altijd onder begeleiding van een faunabeheerder, afgeschoten. Ook leden van onze koninklijke familie doen mee aan de jacht. Er wordt ‘incidenteel’ gebruikt gemaakt van de jachtakte, meldt de RVD. Over Willem-Alexander ie bekendgemaakt at hij gemiddeld 1 dagdeel per jaar jaagt op het domein.

Het domein ontvangt ieder jaar miljoenen aan subsidie, ook dat is iets waar veel mensen moeite mee hebben.

Kroondomein Het Loo

LEES OOK:

De prins die veel te jong overleed: Friso

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP