Willem-Alexander

De auto’s van koning Willem-Alexander

Royaltywatchers worden ze genoemd. Zij die ons voorzien van het meest bijzondere en sappige nieuws over het koninklijk huis. Waarom willen we dat lezen?

Koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen komen al voor in onze eerste kinderboeken. Ze spreken tot de verbeeldingen. Wie wil er nou niet wonen in een kasteel, bediend worden door lakeien en rondgereden worden door een chauffeur.

Van de eerste twee is anno 2020 niet veel meer van waar. Kastelen zijn niet meer wat ze geweest zijn en lakeien zijn vervangen door de RijksVoorlichtingsDienst (RVD) die bepaalt wat wel en wat niet naar buiten wordt gecommuniceerd.

De auto met chauffeur is gebleven en de auto van Willem-Alexander is voer voor journalisten. Zijn eerste Ford parkeerde hij in 1988 in een Leidse sloot, die prompt als grap van studenten werd gebombardeerd tot het Willem-Alexander Kanaal. Toen reed hij nog zelf. Daarna volgde de auto met chauffeur, een reeks Volvo’s en een verlengde Audi. Op dit moment wordt hij in een elektrische Tesla rondgereden.

Hoe het zit met de verzekering van het geheel is niet aan ons burgers. Zo’n beveiligde auto zal aan verzekeringsgeld een lieve duit kosten. Mogelijk dat het Koninklijk Huis ook een rondje heeft gegoogled op zoek naar de goedkoopste autoverzekering. Kan geen kwaad, toch.