Laurentien Foto Van Anp

Bijzonder: Laurentien in gesprek met kinderen van slachtoffers toeslagenaffaire

Ze vertelde erover in het programma van Eva Jinek. De gesprekken met de kinderen hebben veel indruk op haar gemaakt, zegt Laurentien. In de afgelopen weken heeft ze diverse keren gevideobeld met kinderen wiens ouders slachtoffer werden van de veelbesproken toeslagenaffaire.

De 54-jarige vrouw van prins Constantijn zette Zoom in om met de kinderen te praten over alles dat er gebeurd is en welke impact de affaire op hun jonge levens heeft gehad. Ze belde met kinderen tussen de 9 en 18 jaar oud. Wat het meest naar voren kwam, zo vertelt ze, was de constante puzzel die er steeds in de kinderkoppies plaatsvond om alles een beetje te bevatten.

Als er bijvoorbeeld post van de Belastingdienst in de brievenbus zat, was er meteen stress. De kinderen waren volgens Laurentien constant aan het puzzelen, ‘wat gebeurt hier?’. Veel kinderen wisten al die tijd niet precies wat er aan de hand was. Laurentien pleit ervoor om kinderen juist tot volwaardige gesprekspartners te maken. Natuurlijk met woordgebruik dat past bij hun leeftijd en begrip. Ze is zelfs oprichter van een stichting die dat als missie heeft, de Missing Chapter Foundation. Zodat kinderen niet later alsnog de enorme schok te verwerken krijgen en zich niet gezien of gehoord voelen.

Laurentien merkte gelukkig ook dat de kinderen nog vol hoop zitten. En graag hun verhalen willen vertellen. “Ze willen dat ons land geneest van dit trauma, door hun verhalen te horen”, zegt ze daarover. Voor Laurentien was het prettig dat ze een luisterend oor kon bieden. Juist in tijden van corona. “Het heeft mijn liefde voor jongerenparticipatie alleen maar sterker gemaakt”, aldus de prinses.

Laurentien Foto Van Anp

LEES OOK:

De leukste reacties op de ‘verlovingsfoto’ van W.A. en Máxima

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP