Amalia Headshot Zomer 2020

Amalia en 100.000 andere meiden krijgen deze brief

Als (bijna) 17-jarigen in Nederland kunnen maar liefst 212.000 jongeren een brief op de deurmat verwachten, over hun dienstplicht. Daaronder ook 100.000 meiden.. en prinses Amalia wordt niet overgeslagen!

Geboren in 2003 betekent dat je dit jaar 17 bent geworden of nog moet worden. Dat geldt ook voor Amalia. Op 7 december is ze jarig. In totaal krijgen dit jaar ruim 200.000 Nederlandse 17-jarigen dé brief van Defensie waarin zij geïnformeerd worden over dienstplicht.

En sinds dit jaar wordt die brief niet meer alleen naar jongens gestuurd. “Meiden en jongens in dit land hebben gelijke rechten en gelijke plichten”, zegt minister Bijleveld van Defensie daar over. En dus valt de brief ook bij 100.000 17-jarige meiden op de deurmat dit jaat.

Overigens is de kans dat Amalia daadwerkelijk ooit voor dienstplicht opgeroepen zal worden, erg klein. Maar de minister hoopt wel dat jongeren de brief als een trigger ervaren om een baan bij Defensie serieus te overwegen. De brief is een soort aankondiging dat je staat ingeschreven voor dienstplicht, maar echt opgeroepen worden gebeurt alleen in uitzonderlijke situaties.

Een voorbeeld van de oude variant van de brief, waarmee alleen nog jongens werden geïnformeerd. Inmiddels worden dus ook meiden geïnformeerd.

Dienstplicht Brief

LEES OOK:

Een nieuw kijkje in de werkkamer van de koning

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: Instagram @koninklijkhuis