Tuschinski

100 jaar Tuschinski: bioscoop krijgt predicaat ‘koninklijk’

De Amsterdamse bioscoop Tuschinski raagt voortaan het predicaat ‘Koninklijk’. De bioscoop vierde afgelopen donderdagavond zijn honderdste verjaardag. Burgemeester Femke Halsema en de commissaris van de koning, Arthur van Dijk, maakten op het feest bekend dat koning Willem-Alexander de bioscoop de speciale koninklijke status heeft verleend.

Koninklijk Theater Tuschinski

De officiële naam van het majestueuze pand luidt vanaf donderdagavond Koninklijk Theater Tuschinski. “De stad kreeg 100 jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski”, vertelde burgermeester Halsema. “Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om ‘een droomfabriek te creëren’. Het bleef niet bij woorden. Generaties van Amsterdammers komen naar Theater Tuschinski om kennis te maken met de magie van film. maar velen zijn al betoverd voordat zij hun plaats hebben ingenomen.”

De directeur van bioscoopketen Pathé, Jacques Hoendervangers, beheert het pand al 25 jaar en zegt enorm trots te zijn op de koninklijke status van zijn bioscoop. “De toekenning van het predicaat ervaren wij als een fantastische bekroning op het werk van oprichter Abraham Tuschinski en op de decennialange inzet van alle medewerkers om het gedachtegoed van Tuschinski te waarborgen”, liet hij weten.

LEES OOK: WILLEM-ALEXANDER NA ZES JAAR TERUG IN EINDHOVENSE WIJK

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty of koop de nieuwste Royalty hier online.

Beeld en bron: ANP