“Willem-Alexander lobbyde voor Camiel Eurlings”

Het NRC schrijft zaterdag dat koning Willem-Alexander heeft voorkomen dat André Bolhuis, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hem zou opvolgen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Willem-Alexander was destijds echter nog geen staatshoofd, maar troonopvolger. Hij zou persoonlijk de kandatuur voor Camiel Eurlings hebben gearrangeerd. De oud-minister en huidig president-directeur van KLM weigerde in eerste instantie, maar zou na 'zware koninklijke druk' toch toegehapt hebben. Bolhuis zou om verschillende redenen niet geschikt zijn bevonden. Het IOC en Willem-Alexander, die daarin werd gesteund door IOC-erelid Hein Verbruggen, vielen onder andere over zijn hoge leeftijd.Al in 2010 begon volgens NRC de zoektocht naar een jonge kandidaat die in 2028 of later de Spelen naar Nederland zou kunnen halen. Als 66-jarige was Bolhuis daarom ongeschikt IOC-leden moeten op hun zeventigste bovendien terugtreden. In juni 2011 schreven Willem-Alexander en IOC-erelid Hein Verbruggen een brief aan het NOC*NSF-bestuu, waarin zij hun profielschets verduidelijkten. Het NRC heeft deze brief in handen en publiceert later zaterdag een reconstructie. Op 10 september is de officiële (formele) voordracht van Camiel Eurlings op de IOC-Sessie in Buenos Aires.

Het NRC schrijft zaterdag dat koning Willem-Alexander heeft voorkomen dat André Bolhuis, de voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, hem zou opvolgen als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Willem-Alexander was destijds echter nog geen staatshoofd, maar troonopvolger. Hij zou persoonlijk de kandatuur voor Camiel Eurlings hebben gearrangeerd. De oud-minister en huidig president-directeur van KLM weigerde in eerste instantie, maar zou na ‘zware koninklijke druk’ toch toegehapt hebben. Bolhuis zou om verschillende redenen niet geschikt zijn bevonden. Het IOC en Willem-Alexander, die daarin werd gesteund door IOC-erelid Hein Verbruggen, vielen onder andere over zijn hoge leeftijd.

Al in 2010 begon volgens NRC de zoektocht naar een jonge kandidaat die in 2028 of later de Spelen naar Nederland zou kunnen halen. Als 66-jarige was Bolhuis daarom ongeschikt IOC-leden moeten op hun zeventigste bovendien terugtreden. In juni 2011 schreven Willem-Alexander en IOC-erelid Hein Verbruggen een brief aan het NOC*NSF-bestuu, waarin zij hun profielschets verduidelijkten. Het NRC heeft deze brief in handen en publiceert later zaterdag een reconstructie. Op 10 september is de officiële (formele) voordracht van Camiel Eurlings op de IOC-Sessie in Buenos Aires.