Verwarring over lot van ex-bijvrouw Thaise koning

Op internet zijn de afgelopen 24 uur beelden opgedoken die gemaakt zouden zijn bij de crematie van Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi, de in oktober aan de kant gezette bijvrouw van de Thaise koning Vajiralongkorn.

Deze was ‘vanwege ondankbaarheid en samenspannen tegen de wettige echtgenote van de koning’, gevangen gezet. Ze zou volgens onbevestigde en vooralsnog oncontroleerbare berichten zijn overleden.

Op sociale media zoemde dat ‘nieuws’ de hele dag rond. Maar omdat in Thailand alles wat ook maar een beetje te maken heeft met het koningshuis valt onder de draconische wetten die majesteitsschennis straffen, durfde niemand om bevestiging of ontkenning van de berichten te vragen. Sineenat Wongvajirapakdi is nadat ze uit de gratie raakte als ‘nobele gemalin’ een taboe onderwerp.

“Betrouwbare bronnen zeggen dat ‘Koi’ recent is overgeplaatst van de Klong Prem gevangenis naar de beruchte persoonlijke gevangenis van de koning in het Thaweewattana paleis”. Dat twitterde journalist Andrew MacGregor Marshall vrijdag. “Maar ik kan niet bevestigen dat de geruchten dat ze dood is, waar zijn.”

Verbod

MacGregor Marshall schrijft veel en vaak over het Thaise koningshuis. Zijn werk is in Thailand verboden en zijn bijdragen op Facebook zijn in Thailand niet te lezen. Daarvoor heeft het regime Facebook opdracht gegeven ze te blokkeren. Hij meldde eerder vrijdag de commotie rond de voormalige concubine, over wie hij al had geschreven lang voordat de koning haar halverwege vorig jaar plotseling een officiële status gaf.

Volgens de Schot zijn de opnamen het beste te verifiëren door mensen die de familie van Sineenat Wongvajirapakdi kennen, en de rouwenden bij de crematie kunnen identificeren. “Is dat haar familie?”, vroeg MacGregor Marshall. Een antwoord is er nog niet.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen