Veel koninklijke gasten op tribune Sotsji

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagavond niet de enige koninklijke gasten bij de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Op de tribune van het Fisht-stadion komen ze ook groothertog Henri van Luxemburg tegen, samen met diens zoon prins Félix.

Prins Albert II van Monaco en zijn vrouw prinses Charlène zijn eveneens aanwezig, net als de Britse prinses Anne, de Deense kroonprins Frederik, prinses Nora van Liechtenstein en emir Tamim van Qatar.

Willem-Alexander is voor de plechtigheid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité waarvan hij sinds vorig jaar september, toen hij zijn gewone lidmaatschap moest opgeven, erelid is. Henri, Albert, Anne, Frederik, Nora en de emir zijn allen lid van het IOC. In Luxemburg, Monaco en Qatar wordt het lidmaatschap niet onverenigbaar gevonden met de functie van staatshoofd.

Rutte

In totaal zijn vrijdag 44 staatshoofden- en regeringsleiders, onder wie ook minister-president Mark Rutte, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Japanse premier Shinzo Abe en president Xi Jinping van China, bij de ouverture in Sotsji. In de komende dagen komen ook kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn ouders koning Harald en koningin Sonja naar Rusland, net als het Zweedse koningspaar Carl Gustaf en Silvia.

Aan de Spelen neemt een recordaantal van 88 landen en gebieden deel, waaronder de nieuwkomers Tonga, Paraguay en Oost-Timor.