×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Thaise koning Vajiralongkorn schrapt winterfestival

  In ongenade gevallen 'nobele gemalin'

  Thaise koning Vajiralongkorn schrapt winterfestival

  De Thaise koning Vajiralongkorn is kennelijk vastbesloten alle verwijzingen naar zijn voormalige bijvrouw Sineenat 'Koi' Wongvajirapakdi te verwijderen.


  Dat betekent dat de door haar geïnspireerde vrijwilligersbrigades anders gekleurde petjes hebben gekregen. Ook zal het winterfestival ‘Un Ai Rak’ – warmte en liefde – niet meer worden gehouden. Ook dat was een idee van de in oktober in ongenade gevallen en naar verluidt gevangen gezetten ‘nobele gemalin’ van de wispelturige koning.

  Het winterfestival stelde een nostalgisch Thailand voor, het voormalige Siam in de tijd van de absolute monarchie. Om die reden sprak het ook koning Vajiralongkorn aan. Aldus de kritische en in Thailand op de zwarte lijst staande koningshuiskenner Andrew MacGregor Marshall. De koning heeft namelijk verschillende elementen uit die tijd teruggebracht. Zoals het hebben van meerdere vrouwen en het instellen van eigen koninklijke gardes.

  Sineenat ‘Koi’ Wongvajirapakdi is door de koning eerder dit jaar aan de bevolking gepresenteerd als zijn extra gezellin. Naast koningin Suthida met wie hij in mei plotsklaps huwde. ‘Koi’ was al vaker aan zijn zijde gesignaleerd, maar zo lang ze geen officiële status had zwegen Thaise media over haar bestaan. Op ‘majesteitsschennis’ staat een zware straf en de koninklijke eer is al snel aangetast.

  Lang duurde het openbare leven van de bijvrouw echter niet. Ze was te inhalig gebleken en te onaardig tegen de nieuwe koningin. Waarna de al vier keer getrouwde Vajiralongkorn haar opzijschoof. Alle officiële portretten van Sineenat ‘Koi’ Wongvajirapakdi verdwenen weer even snel als ze waren verschenen en alle verwijzingen naar haar zijn nu ook verwijderd.

  31 december 2019 - 19:15