Sociale media beïnvloeden koning Vajiralongkorn

Sociale media kunnen zelfs het gedrag beïnvloeden van de Thaise koning.

Dat bleek dit weekeinde toen verrassenderwijs was aangekondigd dat de vorst opdracht had gegeven de richtlijnen voor het afsluiten van wegen voor koninklijke colonnes te wijzigen. Dat de koning die beslissing heeft genomen is uitzonderlijk. Sinds zijn aantreden in 2016 had hij juist tal van maatregelen en voorschriften aangescherpt, inclusief die voor de haardracht en uniformen van militairen.

De maatregel komt nadat Thai zich hadden beklaagd over extra verkeersopstoppingen in Bangkok. En het afgesloten vakantie-eiland Phuket voor een bezoek van de dochter van koning Vajiralongkorn. Die kritiek was op zich al opmerkelijk omdat opmerkingen over de koning en zijn familie al snel vallen onder de draconische wetten op majesteitsschennis. Maar de boodschap is kennelijk toch aangekomen in het paleis.

Wegen waren doorgaans al lange tijd van tevoren geheel afgezet wanneer de koning of leden van de familie op pad gingen met veel verkeerschaos tot gevolg. Dat gebruik leidde er bij koningin-moeder Sirikit jaren geleden al toe te besluiten zo min mogelijk de deur uit te gaan. Om de inwoners van Bangkok niet tegen zich in het harnas te jagen. Haar man koning Bhumibol had het onderwerp in 2001 al aangekaart en in later jaren nog een paar keer, maar de autoriteiten gaven er geen gehoor aan.

Vajiralongkorn heeft nu besloten dat slechts een deel van de weg mag afgezet zijn. Die afzetting moet korter duren en dat het verkeer gebruik mag blijven maken van viaducten die over de route voeren. Politie moet beleefd blijven tegenover het publiek en de afzettingen moeten goed worden aangegeven. Dat geldt overigens alleen bij privé-verplaatsingen. Bij officiële uitstapjes blijven de oude regels gehandhaafd.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen