Prinsessen laten koning Carl XVI Gustaf wachten

Helemaal volgens het protocol ging het zaterdagavond niet bij het Concertgebouw van Stockholm waar het Zweedse parlement koning Carl XVI Gustaf een concert aanbood ter viering van zijn 40-jarig ambtsjubileum. Het staatshoofd hoort als laatste aan te komen, maar dat was buiten zijn zussen gerekend.

De prinsessen Desirée en Christina arriveerden pas bij het Concertgebouw toen het koninklijk gezin al lang en breed in naar binnen was gegaan. Wellicht waren hun auto’s opgehouden in het verkeer. Het centrum van Stockholm was zaterdag moeilijk te berijden vanwege de marathon van Stockhol marathon, die onder meer ook langs het Koninklijk Paleis voerde.

De koninklijke familie kwam naar de concertzaal vanuit het Nordiska Museum, waar eerder op de avond de Zweedse regering een diner aanbood ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de troonsbestijging van Carl Gustaf op 15 september 1973. De destijds pas 27-jarige kroonprins volgde zijn grootvader koning Gustaf VI Adolf op, die op bijna 91-jarge leeftijd overleed.

Carl Gustaf was al vanaf de wieg voorbereid op het koningschap omdat zijn vader prins Gustaf Adolf in 1947 door een dodelijk ongeluk op het vliegveld van Kopenhagen uit de erfopvolging wegviel. Carl Gustaf was bij zijn troonsbestijging nog niet getrouwd. Hij huwde pas 3 jaar later, met de Duitse Silvia Sommerlath.