Prinses Laurentien lanceert de Taalmeter

Prinses Laurentien heeft maandagochtend in Den Haag de Taalmeter geïntroduceerd. Dit deed de prinses samen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Stichting Lezen & Schrijven heeft de Taalmeter ontwikkeld om laaggeletterdheid sneller op te sporen. Het online instrument stelt binnen maximaal twaalf minuten vast of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. De Taalmeter kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld intakegesprekken bij het UWV of aan de balies van gemeenten, maar ook door werkgevers.

Prinses Laurentien heeft maandagochtend in Den Haag de Taalmeter geïntroduceerd. Dit deed de prinses samen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Stichting Lezen & Schrijven heeft de Taalmeter ontwikkeld om laaggeletterdheid sneller op te sporen. Het online instrument stelt binnen maximaal twaalf minuten vast of iemand moeite heeft met lezen en schrijven. De Taalmeter kan worden gebruikt bij bijvoorbeeld intakegesprekken bij het UWV of aan de balies van gemeenten, maar ook door werkgevers.
De gemeente Den Haag gebruikt de Taalmeter voortaan standaard bij het intakegesprek met mensen die een bijstandsuitkering aanvragen. Indien nodig krijgen ze taallessen. Den Haag is de eerste gemeente in Nederland die de Taalmeter op deze manier gebruikt.
''Voor 1,3 miljoen volwassenen met lees- en schrijfproblemen zijn belangrijke zaken in het dagelijkse leven lastig, bijvoorbeeld het lezen van een vacaturetekst of het schrijven van een sollicitatiebrief", zegt prinses Laurentien. "Lezen en schrijven zijn de basis om duurzaam te kunnen participeren. Het is echter lastig om erachter te komen wie er nu moeite heeft met lezen en schrijven. Daarom is het fantastisch dat we met de Taalmeter snel en objectief kunnen achterhalen of iemand extra hulp nodig heeft. Zo kunnen we gericht veel meer mensen helpen bij het verwerven van deze basis.''