Prinses Irene De Natuur In

Prinses Irene: “ga vaker de natuur in”

Ooit was ze de prinses die met bomen praat. Nu wordt haar roep om de natuur te redden gehoord. Ze roept op om vaker de natuur in te gaan.

“Wij zijn natuur,” zegt prinses Irene in het interview dat onlangs in Trouw verscheen. Al bijna dertig jaar verkondigt prinses Irene van Lippe-Biesterfeld de boodschap dat we meer in verbinding met de natuur moeten leven. Werd haar boodschap eerst met scepsis ontvangen, nu lijkt de tijd rijp voor haar boodschap.

Lees ook: Koning Charles bezoekt uniek stuk natuur

Prinses Irene en haar zorgen om de natuur

“Wij denken dat we eigenaar zijn van de natuur (…) maar dat ‘zorgen voor’ ziet er heel anders uit als je deel bent van de natuur dan wanneer je erboven of ernaast staat. Die afgescheidenheid beïnvloedt ons denken, ons leven en onze beslissingen. En ligt aan de wortel van grote problemen als klimaatverandering, uitsterven en natuurvernietiging.” Ze vertelt dat ze zich jaren geleden heel eenzaam voelde omdat ze niet gehoord werd. Ze ging op zoek naar gelijkgestemden en vond uiteindelijk gehoor voor haar boodschap. “Het is inmiddels zonneklaar dat we op een doodlopende weg zitten. De gevolgen, zoals klimaatverandering, zijn niet meer te ontkennen. Het is duidelijk dat we moeten omschakelen, en snel ook.”

Verbinden met de natuur

“Verbinding met de natuur helpt om te vertragen,” zegt ze. Ons levenstempo is nu zo hoog, dat het goed is om meer tijd voor jezelf te nemen. Om te wandelen, te mediteren en om stil te staan bij de schoonheid van de natuur. In het interview vertelt ze ook hoe ze regelmatig mensen meeneemt de natuur in en hen stil laat staan bij de schoonheid van bomen, schimmels, planten en dieren. Ze roept op om vaker de natuur in te gaan, maar ook om beter voor die natuur te zorgen.

Lees ook: Koning Charles lanceert serie video’s over klimaatcrisis

Bron: Trouw, tekst Royalty Online/Manon Daelmans, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Ontdek de charme van het Nederlandse koningshuis met de exclusieve Royal Press Europe kalender 2024! Inclusief prachtige Oranjefoto’s én 20 bonuskaarten. Een must-have voor elke royal-liefhebber. Voor meer informatie klik op onderstaande button.