×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Meer over ziekte van prins Bernhard

  Meer over ziekte van prins Bernhard

  De Rijksvoorlichtingsdienst maakte donderdag bekend dat prins Bernhard van Vollenhoven lijdt aan lymfklierkanker. Bij hem is een non-Hodgkin lymfoon vastgesteld.


  Een non-Hodgkin lymfoon is volgens de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de LymfklierkankerVereniging Nederland een zeldzame vorm van lymfklierkanker, die jaarlijks bij zo’n 2500 tot 4000 mensen in Nederland wordt vastgesteld. Het is een verzamelnaam voor tientallen vormen van lymfklierkanker, die niet vallen onder de ziekte van Hodgkin, oftewel Hodgkin lymfoon.

  De verschillende vormen van deze kanker kunnen zich in het hele lichaam aandienen, al ontstaan ze over het algemeen in een lymfklier of in het beenmerg. De kankercellen kunnen zich vervolgens door het hele lichaam verspreiden. De klachten lopen daarom ook sterk uiteen, afhankelijk van waar de kanker zich nestelt.

  Behandeling

  De behandeling van de ziekte verschilt sterk per type non-Hodgkin lymfoon. De ene vorm is veel agressiever dan de andere, waardoor de behandeling per patiënt verschilt. Een deel van de patiënten is te genezen. Bij een andere groep patiënten is het niet nodig om het lymfoon te bestrijden, omdat het niet kwaadaardig is. Maar de ziekte is in sommige gevallen ook dodelijk.

  De prins lijdt ook al enkele jaren aan de ziekte van Crohn. Volgens de website van de Maag Lever Darm Stichting is de ziekte van Crohn een chronische ontsteking aan het spijsverteringskanaal. Dat betekent dat er ontstekingen kunnen voorkomen vanaf de mond tot de anus, al blijven bij de meeste patiënten de ontstekingen beperkt tot de dunne, dikke en endeldarm. De ontstekingen kunnen soms door de darmwand heen groeien. De klachten kunnen per patiënt erg verschillen, evenals de mate waarin iemand last heeft van de klachten.

  Operatie

  De ziekte is te behandelen, maar niet te genezen. De behandeling met medicijnen is er dan vooral ook op gericht om de klachten en ontstekingen zo veel mogelijk te remmen en te voorkomen. Daardoor zijn sommige patiënten zelfs bijna klachtenvrij. Andere patiënten moeten juist een operatie ondergaan, als de darm bijvoorbeeld vernauwd of afgesloten is.

  Volgens de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen kan de ziekte consequenties hebben voor de behandeling van de lymfklierkanker van Bernhard, al is dat allerminst zeker. Voor de behandeling van de kanker van Bernhard is het wel belangrijk dat zijn conditie zo goed mogelijk is.

  30 augustus 2013 - 10:08