Margareta viert terugkeer koninklijke familie in Roemenië

De Roemeense koninklijke familie viert dit weekeinde dat het precies dertig jaar geleden is dat prinses Margareta als eerste lid van het koningshuis weer voet in Roemenië kon zetten.

Haar vader koning Mihai was door het communistische regime 42 jaar eerder met het pistool op de borst het land uitgezet. Datzelfde regime ging in december 1989 ten onder. Margareta kwam kort daarna naar het land dat ze alleen kende uit de verhalen van haar vader en andere bannelingen.

Margareta (70) is sinds 1990 in Roemenië gebleven. Na het overlijden van haar vader in 2017 staat ze aan het hoofd van het niet regerende maar alom gerespecteerde koningshuis. Bij het parlement ligt een wet die moet zorgen voor een meer officiële status en een wettelijke basis voor het gebruik van het voormalige koninklijke Elisabeta Paleis.

Vrijdagavond was in datzelfde paleis een diner gegeven voor familie en vrienden, en mensen die Margareta de afgelopen dertig jaar bij haar werkzaamheden hebben ondersteund. Voorafgaand was er in de oude stad van Boekarest een dubbele boekpresentatie waarop ruim 500 mensen waren afgekomen om een glimp op te vangen van de ‘bewaarder van de kroon’ zoals haar wat omslachtige titel luidt. Koningin wil ze zich niet noemen en kroonprinses vindt ze de lading ook niet meer dekken.

De festiviteiten worden zaterdag voortgezet met onder meer een bijeenkomst in het Nationaal Theater ter ere van de stichting die Margareta bij haar komst naar Roemenië oprichtte. In de avond is er een gala, met een optreden van de ook in Nederland alom bejubelde Nelly Miricioiu. Daarna kan het tegenwoordig als kunstmuseum dienst doende Koninklijk Paleis worden gebruikt voor een buffetdiner.