Koninklijk bezoek aan Moldavië verstoord

Een groepje nationalistische demonstranten heeft in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, een kranslegging door de Roemeense kroonprinses Margarita en haar man prins Radu verstoord. De betogers scandeerden ‘Moldova, Moldava’ en riepen dat de koninklijke bezoekers terug moesten ‘achter de Prut’ - de grensrivier met Roemenië.

Een groepje nationalistische demonstranten heeft in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, een kranslegging door de Roemeense kroonprinses Margarita en haar man prins Radu verstoord. De betogers scandeerden ‘Moldova, Moldava’ en riepen dat de koninklijke bezoekers terug moesten ‘achter de Prut’ – de grensrivier met Roemenië.

Het is voor het eerst sinds 1940 dat een lid van de Roemeense koninklijke familie een bezoek brengt aan Moldavië dat tussen de twee wereldoorlogen tot Roemenië behoorde en eind 1940 door de Russen werd ingelijfd. Moldavië is sinds 1990 onafhankelijk en leidt een voornamelijk kwijnend bestaan, waarbij af en toe is gespeeld met de gedachte tot hereniging met Roemenië.

De demonstranten zagen het koninklijk bezoek ook tegen dat licht. Zij zijn tegen enige toenadering van Moldavië tot het buurland en willen liever aansluiting met Rusland. De in het zwart geklede betogers gingen voor het prinselijk paar staan en probeerden te verhinderen dat ze een krans legden bij een oorlogsmonument. Margarita en Radu lieten zich niet van de wijs brengen, plaatsten de krans en vertrokken weer.

Later op de dag brachten ze een bezoek aan de universiteit, waar ze met veel applaus werden ontvangen en een boodschap voorlazen van koning Mihai (91). Het paar brengt een vierdaags bezoek aan Moldavië. De nationale televisie besteedt uitgebreid aandacht aan de visite.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen