Huub Oosterhuis trekt boetekleed aan

Huub Oosterhuis biedt zijn excuses aan over zijn uitspraken over koningin Beatrix, waar vorige week commotie over ontstond. In een opniestuk dat woensdag in Trouw staat schrijft hij 'het boetekleed' aan te trekken. "Ik had beter moeten weten." De dichter-theoloog stelt in zijn vorige week verschenen biografie, die werd geschreven door journalist Marc van Dijk, dat Beatrix in 2010 op aandringen van prem

Huub Oosterhuis biedt zijn excuses aan over zijn uitspraken over koningin Beatrix, waar vorige week commotie over ontstond. In een opniestuk dat woensdag in Trouw staat schrijft hij 'het boetekleed' aan te trekken. "Ik had beter moeten weten."

De dichter-theoloog stelt in zijn vorige week verschenen biografie, die werd geschreven door journalist Marc van Dijk, dat Beatrix in 2010 op aandringen van premier Rutte tot drie keer toe haar kersttoespraak moest aanpassen, en dat ze hier 'woedend' over was.

In 2011 vertelde Oosterhuis al eens iets dergelijks, maar hij trok zijn uitspraken in toen Mark Rutte en Geert Wilders boos reageerden. Door aan journalisten te vertellen wat hij van Beatrix persoonlijk zou hebben gehoord, brak Oosterhuis het protocol. In de biografie, die De paus van Amsterdam heet, onthult Oosterhuis dat hij destijds een excuusbrief aan Beatrix heeft geschreven.

Met biograaf Van Dijk besprak hij het onderwerp echter opnieuw. "Daarvoor schaam ik me en betuig ik mijn spijt", schrijft Oosterhuis in Trouw. "Ik had me niet moeten laten misleiden door de vertrouwelijkheid die in de loop van jaren intensieve samenwerking op momenten kan ontstaan tussen een biograaf en zijn onderwerp."