“Erwin Olaf ontwerpt munt Willem-Alexander”

Fotograaf Erwin Olaf gaat volgens ingewijden de nieuwe euromunt ontwerpen. Op de munt wordt de beeltenis van prinses Beatrix vervangen door die van koning Willem-Alexander. Dat meldt de Volkskrant.

Olaf zelf wil de opdracht niet bevestigen, maar ontkent deze niet. “Ik wil het er niet over hebben”, reageerde Olaf vanochtend lachend tegen 3FM-dj Giel Beelen. “Ga maar naar het ministerie van Financiën. Ik mag niks zeggen. Ik ben een heel slechte leugenaar.” De munt komt begin januari in omloop, de productie duurt enkele maanden. Vijf kunstenaars zouden ontwerpen hebben ingezonden voor de nieuwe munt. Olaf die in 2011 koningin Máxima in 2011 portretteerde, was een van hen.

Kort na de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd door het ministerie van Financiën een muntadviescommissie opgericht met kunstenaars, ambtenaren en muntmeester Maarten Brouwer – directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt, de producent van de munt. Het ministerie van Financiën bevestigt dat de keuze is gemaakt, maar brengt de naam van de ontwerper pas volgende maand naar buiten.