×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Brief van sultan Qaboos te zien in Nationaal Museum

  Omani's krijgen kans de wens van overleden sultan met eigen ogen te lezen

  Brief van sultan Qaboos te zien in Nationaal Museum

  De nieuwe sultan van Oman, Haitham, heeft het Nationaal Museum opdracht gegeven de bijzondere brief van zijn voorganger sultan Qaboos aan de koninklijke familie tentoon te stellen.


  Die brief, een soort politiek testament, bevat de naam van de door Qaboos na zijn dood gewenste opvolger.

  Qaboos (79) overleed vorige maand na een lang ziekbed. De sultan, die bijna een halve eeuw over de Golfstaat regeerde, had nooit in het openbaar een opvolger aangewezen. Een familieraad moest binnen drie dagen na zijn overlijden een keuze maken. Als dat niet lukte, dan kon worden teruggevallen op een verzegeld document waarin Qaboos zijn wens kenbaar had gemaakt.

  Buitenlandse waarnemers vreesden dat deze ogenschijnlijk omslachtige opvolgingsregels tot onrust of instabiliteit zouden leiden. Maar de koninklijke familie bleek heel pragmatisch en doortastend. Er werd meteen besloten de eerste fase over te slaan en het testament te openen. Bovendien in het openbaar zodat de bevolking via de televisie kon meekijken. Sultan Qaboos bleek zijn neef Haitham te hebben gekozen als opvolger. Deze werd nog dezelfde dag geïnstalleerd, waarmee de troonsopvolging rimpelloos verliep.

  Om de Omani’s de kans te geven de wens van de overleden sultan met eigen ogen te lezen, is het document nu dus opgesteld in het de zogenoemde Renaissancehal van het Nationaal Museum. Renaissance verwijst naar de in 1970 begonnen regeringsperiode van Qaboos, waarin het land een ‘wedergeboorte’ beleefde.

  29 februari 2020 - 11:34