Brief van sultan Qaboos te zien in Nationaal Museum

De nieuwe sultan van Oman, Haitham, heeft het Nationaal Museum opdracht gegeven de bijzondere brief van zijn voorganger sultan Qaboos aan de koninklijke familie tentoon te stellen.

Die brief, een soort politiek testament, bevat de naam van de door Qaboos na zijn dood gewenste opvolger.

Qaboos (79) overleed vorige maand na een lang ziekbed. De sultan, die bijna een halve eeuw over de Golfstaat regeerde, had nooit in het openbaar een opvolger aangewezen. Een familieraad moest binnen drie dagen na zijn overlijden een keuze maken. Als dat niet lukte, dan kon worden teruggevallen op een verzegeld document waarin Qaboos zijn wens kenbaar had gemaakt.

Buitenlandse waarnemers vreesden dat deze ogenschijnlijk omslachtige opvolgingsregels tot onrust of instabiliteit zouden leiden. Maar de koninklijke familie bleek heel pragmatisch en doortastend. Er werd meteen besloten de eerste fase over te slaan en het testament te openen. Bovendien in het openbaar zodat de bevolking via de televisie kon meekijken. Sultan Qaboos bleek zijn neef Haitham te hebben gekozen als opvolger. Deze werd nog dezelfde dag geïnstalleerd, waarmee de troonsopvolging rimpelloos verliep.

Om de Omani’s de kans te geven de wens van de overleden sultan met eigen ogen te lezen, is het document nu dus opgesteld in het de zogenoemde Renaissancehal van het Nationaal Museum. Renaissance verwijst naar de in 1970 begonnen regeringsperiode van Qaboos, waarin het land een ‘wedergeboorte’ beleefde.