Belgische royals gebruikten valse paspoorten

De leden van de Belgische koninklijke familie hebben heel lang valse paspoorten gebruikt uit veiligheidsoverweging. Minister van staat en ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens heeft dat bevestigd aan het VTM-programma Royalty. Er werden dubbele paspoorten gemaakt en er zijn 'andere' nagemaakte documenten in het spel, weet persbureau Belga. Een vals paspoort is een handig werkinstrument om in het buitenland incognito te reizen. Zo gaat koning Filip soms met zijn tweede naam Philippe Dermulle door het leven, vooral uit veiligheidsoverwegingen en voor de 'discretie'.

De leden van de Belgische koninklijke familie hebben heel lang valse paspoorten gebruikt uit veiligheidsoverweging. Minister van staat en ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens heeft dat bevestigd aan het VTM-programma Royalty.
Er werden dubbele paspoorten gemaakt en er zijn ‘andere’ nagemaakte documenten in het spel, weet persbureau Belga. Een vals paspoort is een handig werkinstrument om in het buitenland incognito te reizen. Zo gaat koning Filip soms met zijn tweede naam Philippe Dermulle door het leven, vooral uit veiligheidsoverwegingen en voor de ‘discretie’.

“Het was meestal een intieme medewerker van de koning die zich daarmee bezighield”, aldus ex-premier Eyskens. “Dat zijn uiteraard geen echte paspoorten, dat is een soort vervalsing objectief gezien maar het is natuurlijk ook een beetje infantiel.”

Paspoorten
De zogeheten valse paspoorten worden gemaakt door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, al willen ze dat volgens Belga niet met zo veel woorden zeggen. “Op de paspoorten die wij uitreiken wordt de naam vermeld die ons door de officiële instanties wordt doorgegeven”, aldus Joren Vandeweyer, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. Het Belgische paleis kon niet zeggen of er ook nu nog paspoorten met schuilnamen gemaakt worden.