Placeholder

Prins Carlos bewondert tante Maria Teresa

Prinses Maria Teresa van Bourbon-Parma heeft zaterdag in de wereldberoemde Biblioteca Palatina in het Italiaanse Parma haar boek over haar familie gepresenteerd. Ze deed dat in aanwezigheid van haar Nederlandse neven en nichten en hun aanhang.

Prins Carlos uitte in een korte toespraak zijn enorme bewondering voor Maria Teresa (81), die inmiddels al acht boeken op haar naam heeft staan. Maria Teresa was lange tijd nauw betrokken bij de strijd voor democratisering en vrijheid in het door dictator Francisco Franco bestuurde Spanje. Daarbij ondersteunde ze eerst haar vader en daarna haar broer prins Carlos Hugo, die in 1964 trouwde met prinses Irene.

In het Franstalige boek Les Bourbon Parme, une famille engagée dans l'histoire beschrijft de prinses de betrokkenheid van de familie bij ontwikkelingen in met name Frankrijk, Spanje en Italië met bijzonder aandacht voor haar vader prins Xavier en broer prins Carlos Hugo. Ze laat persoonlijke anekdotes niet achterwege, en daarin figureren ook de Oranjes.

Zo beschrijft Maria Teresa de keer dat koningin Juliana in vol ornaat, met diadeem en al, uit het regeringsvliegtuig stapte op een winderig en nat Frans vliegveld dat vanwege een storm eigenlijk was gesloten, om de doop van Carlos te kunnen bijwonen. Juliana was te laat, vandaar dat ze zich in Nederland al had omgekleed. ''Koninklijker dan zoals ze er toen uitzag, kon niet", aldus Maria Teresa.