Filip betuigt spijt voor wandaden koloniale periode

Het zat er al een beetje aan te komen, de vraag was alleen wanneer. De huidige koning van België, Filip, biedt excuses aan voor de schade die vroeger koning Leopold aanrichtte in Congo.

Met een brief aan de huidige president van Congo biedt de Belgische vorst excuses aan voor de handelingen van koning Leopold II. Ernstige wandaden vonden plaats in het centraal Afrikaanse land, tussen 1885 en 1908, onder Belgisch bewind. De brief komt op het moment dat Congo de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid viert.

De excuses hingen al een beetje in de lucht, in de voorbije weken werden standbeelden van de oud-koning door het hele land beklad. En de roep om verwijzingen naar dit gewelddadige, koloniale verleden te herzien of verwijderen werd steeds groter. Filip gaat de moeilijke punten niet uit de weg en schrijft onder meer: “Ten tijde van Congo-Vrijstaat werden geweld- en gruweldaden gepleegd die op ons collectieve geheugen blijven wegen. Gedurende de daaropvolgende koloniale periode werd eveneens leed veroorzaakt en zijn vernederingen toegebracht. Ik houd eraan mijn diepste spijt te betuigen voor die wonden uit het verleden”.

Verder vindt hij dat iedereen moet blijven strijden tegen racisme. Dat er met samenwerking en respect naar de toekomst moet worden gekeken. En dat de krachten gebundeld moeten worden om voor menselijke waardigheid en duurzame ontwikkeling te blijven strijden.

Lees ook:

Prins Laurent overspoeld met kritiek na uitlatingen over Leopold

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen