Naamloos

Prins Laurent overspoeld met kritiek na uitlatingen over Leopold

De Belgische prins Laurent heeft behoorlijk wat kritiek ontvangen over zijn uitlatingen ter verdediging van koning Leopold II. Ook buiten België is met ongeloof gereageerd op de uitlatingen van de jongere broer van koning Filip.

De 56-jarige Laurent zei in een kort interview met de Waalse Sudpresse dat Leopold in de Congo-Vrijstaat – eind negentiende eeuw zijn privébezit – geen misstanden begaan kon hebben. “Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou kunnen hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt.”

Leopold wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 10 miljoen Congolezen, maar volgens Laurent valt de rol van de koning daarin mee. “U moet weten dat er veel mensen voor hem werkten. Zij hebben echt misbruiken gepleegd. Het is dus niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf heeft gedaan.”

Prins Laurent heeft op Twitter flink wat negatieve reacties gehad op zijn uitspraken. Hij werd zelfs vergeleken met Adolf Hitler. Die was ook nooit in de concentratiekampen geweest, dus zou volgens de logica van Laurent daar ook niet verantwoordelijk voor zijn geweest.

De laatste jaren waren standbeelden en eerbewijzen van koning Leopold al vaker onderwerp van discussie, maar nu pas lijkt er echt iets te veranderen.  De afgelopen dagen werden standbeelden op verschillende plaatsen besmeurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat een aantal beelden werden verwijderd.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen