Naamloos

Een succesvolle petitie: standbeeld Leopold is weggehaald

Een standbeeld van koning Leopold II uit een van de faculteiten is verwijderd en opgeslagen. Dat gebeurde na een petitie op de Facebookpagina UMons die pleitte voor het weghalen van de buste van de omstreden koning. Leopold wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van 10 miljoen Congolezen en door de Black Lives Matter beweging is men zich hier bewuster van geworden.

Jaren geleden was het beeld verplaatst van de entreehal van de faculteit voor Economie en Management naar een minder zichtbare plek, maar nu is het definitief opgeslagen in de universitaire collectie ‘’zodat niemand- studenten, docenten of externe bezoekers – zich beledigd kan voelen door de aanwezigheid,’’ liet een woordvoerder van het universiteitsbestuur weten.

De afgelopen dagen zijn standbeelden van Leopold II in verschillende plaatsen in België besmeurd en beschadigd. Dinsdag werd in de Antwerpse deelgemeente Ekeren een beklad standbeeld van de man verwijderd voor herstel, maar de burgemeester liet weten dat het mogelijk niet meer terug komt.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen