Zweedse zenuwen

In Stockholm stappen zaterdag kroonprinses Victoria en haar geliefde Daniel Westling in het huwelijksbootje. De spanning is te snijden in de Zweedse hoofdstad. 

Prinses Amalia is een van de tien bruidskinderen van Victoria en Daniel. Donderdag werd er al volop geoefend in de Grote Kerk van Stockholm. Amalia heeft extra vrij gekregen van school om zich op haar spannende taak voor te bereiden.Samen met onder andere de kleine prins Christian van Denemarken en prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen kreeg ze de instructies te horen voor de grote dag. Prinses Victoria was bij het oefenen aanwezig, evenals prinses Mette-Marit en prinses Mary. Ook Willem-Alexander en Máxima keken trots toe hoe spontaan hun dochtertje reageert op alle aandacht. Ze is er helemaal klaar voor!

De feestelijkheden zijn donderdagavond al begonnen. De Zweedse koning Carl Gustal en zijn vrouw Silvia hadden een beperkt aantal mensen uitgenodigd op een privéfeest. Vandaag, vrijdag, is er een receptie met het bruidspaar en de ouders. Vrijdagavond is er een regeringsreceptie voor het bruidspaar in het stadhuis van Stockholm, ’s avonds gevolgd door een door het parlement aangeboden concert.
Zaterdag zullen Victoria en Daniel elkaar het ja-woord geven. De huwelijksplechtigheid wordt in Nederland rechtstreeks uitgezonden door de NOS (Nederland 2, 15.15 uur). Victoria en Daniel maken daarna een rijtoer door Stockholm, gevolgd door een korte boottocht met de koninklijke sloep. In het Koninklijk Paleis vindt daarna een groot feest plaats. Er komen vele koninklijke gasten vanuit de hele wereld op de festiviteiten af.

Voor Zweden is het de eerste keer in de geschiedenis dat een kroonprinses trouwt. Als Victoria haar vader opvolgt, dan wordt zij de vierde koningin van het land.