×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweedse royals nemen afscheid van prinses Lilian

  Ingetogen uitvaartdienst in Stockholm

  Zweedse royals nemen afscheid van prinses Lilian

  Een zichtbaar bedroefde Zweedse koninklijke familie heeft zaterdagmiddag in de slotkerk van het Koninklijk Paleis afscheid genomen van prinses Lilian. Vandaar werd de kist met het stoffelijk overschot van de afgelopen zondag op 97-jarige leeftijd overleden hertogin van Halland overgebracht naar de koninklijke begraafplaats Haga. Daar is Lilian bijgezet in een graf naast haar reeds in 1997 overleden echtgenoot prins Bertil.

  De op een verhoging geplaatste kist was bedekt met de persoonlijke standaard van de prinses, met een kroon en een groot boeket lelietjes van dalen. Naast het altaar stond de Britse vlag. Ze is in 1915 in Wales geboren als Lilian Craig en ontmoette prins Bertil in de oorlogsjaren in Londen. UIt respect voor het voortbestaan van de Zweedse monarchie wachtte het paar ruim dertig jaar alvorens de twee in 1976 na het aantreden van koning Carl XVI Gustaf eindelijk konden trouwen.

  In zijn inleiding sprak hofpredikant Lars-Göran Lönnermark over de onvoorwaardelijke liefde die Lilian had voor prins Bertil en voor Zweden, ondanks alle belemmeringen en obstakels. Ze werd een van de meest geliefde leden van de koninklijke familie en voor kroonprinses Victoria was ze haar lievelingstante. De prinses verdween een aantal jaren geleden uit de openbaarheid. Het hof maakte bekend dat ze leed aan de ziekte van Alzheimer.

  Tranen

  Tijdens de ingetogen uitvaartdienst vochten koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Madeleine herhaaldelijk tegen hun tranen, zo lieten de beelden van de Zweedse televisie zien. De begrafenis werd rechtstreeks uitgezonden. In de dienst werden afwisselend Zweedse en Engelse psalmen en gezangen gezongen. De hofpredikant werd geassisteerd door een anglicaanse priester.

  Naast de Zweedse koninklijke familie waren ook koningin Margrethe II van Denemarken en prinses Astrid van Noorwegen aanwezig.

  16 maart 2013 - 15:20